Moringa

Úvod HerbárMoringa

Počuli ste už o moringe? Hoci sa táto rastlina využíva vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam už stovky rokov, len nedávno sa moringa stala známa ako jeden z najúčinnejších rastlinných doplnkov. V roku 2008 vyhlásil Národný zdravotný inštitút moringu (Moringa oleifera) za "rastlinu roka" a uznal, že snáď ako žiadny iný druh, má táto rastlina potenciál pomôcť zvrátiť viaceré závažné environmentálne problémy a zabezpečiť mnoho neuspokojených ľudských potrieb.

 

moringa

 

K dnešnému dňu sa viac ako 1 300 štúdií zameralo na pozitívne účinky a liečivé schopnosti tejto rastliny, ktoré sú dôležité predovšetkým v častiach sveta, ktoré sú obzvlášť náchylné na prepuknutie ochorení a výživových nedostatkov. Výskum ukazuje, že takmer každá časť rastliny moringa môže byť nejakým spôsobom využitá, či už ide o výrobu silného antioxidačného čaju alebo masti, ktorá vyživuje pokožku.

 

Po celom svete sa moringa používa na liečbu ťažkostí, ako sú:

  • zápalové ochorenia
  • rakovina
  • diabetes
  • anémia
  • artritída a iné bolesti kĺbov, ako je reumatizmus
  • alergie a astma
  • zápcha, bolesť žalúdka a hnačka
  • epilepsia
  • žalúdočné a črevné vredy alebo kŕče
  • chronické bolesti hlavy
  • problémy so srdcom vrátane vysokého krvného tlaku
  • obličkové kamene
  • zadržiavanie tekutín
  • poruchy štítnej žľazy
  • nízke sexuálne libido
  • bakteriálne, plesňové, vírusové a parazitárne infekcie

Moringa je výborným zdrojom bielkovín, vitamínu A, draslíka, vápnika a vitamínu C. Aká silná je moringa? Podľa organizácie Kuli Kuli, ktorá zbiera rastlinu moringa v Afrike a sprístupňuje ju zákazníkom v USA a ďalších západných krajinách, moringa obsahuje:

  • 17x viac vápnika ako mlieko
  • 25x viac železa ako špenát
  • 15x viac draslíka ako banán
  • 10x viac omega 3 ako losos
  • 7x viac vitamínu C ako pomaranč
  • 10x viac vitamínu A (beta-karotén) ako mrkva
  • 10x viac bielkovín ako jogurt
  • 3x viac železa ako mandle
  • 18 aminokyselín z toho 8 esenciálnych
  • Obsahuje všetky vitamíny a minerály, ktoré sú pre ľudské telo potrebné

6. Overených priaznivých účinkov moringy


Moringa je známa pod viac ako 100 menami v rôznych jazykoch po celom svete. Tento ľahko pestovateľný  tropický druh rastliny, pôvodom z himalájskych hôr a častí Indie a Afriky, obsahuje viac ako 90 zlúčenín, vrátane izotiokyanátov, flavonoidov a fenolových kyselín. Moringa má povesť bojovníka proti zápalu a proti rôznym dôsledkom podvýživy a starnutia, pričom získala tiež prezývku "zázračná rastlina".

 

Tu je šesť priaznivých účinkov moringy, ktoré ukazujú, že jej prezývka je zaslúžená.

 

1. Obsahuje antioxidanty a protizápalové zlúčeniny


Jedným z dôvodov, prečo sú mnohé účinky rastlín ako je Moringa oleiferatak silné je to, že má podobné vlastnosti ako bežné lieky, avšak s oveľa menším rizikom vedľajších účinkov. Podľa správy zverejnenej v Ázijskom periodiku o prevencii rakoviny, moringa obsahuje zmes esenciálnych aminokyselín (stavebné bloky bielkovín), karotenoidné fytonutrienty (rovnaké druhy sa nachádzajú v rastlinách ako mrkva a paradajky), antioxidanty, ako je kvercetín, a prírodné antibakteriálne zlúčeniny, ktoré fungujú rovnako ako mnohé protizápalové lieky.

 

Listy moringy obsahujú vysoké množstvá zlúčenín spomaľujúcich starnutie, ktoré znižujú účinky oxidačného stresu a zápalu, vrátane polyfenolov, vitamínu C, beta-karoténu, quercetínu a kyseliny chlorogénnej. Sú spojené so znížením rizika chronických ochorení, ako je rakovina žalúdka, pľúc alebo hrubého čreva; diabetes; hypertenzia; a ochorení súvisiacich s vekom.

 

2. Upravuje hladiny hormónov a zmierňuje prejavy starnutia


Štúdia z roku 2014, publikovaná v časopise Journal of FoodScience and Technology, testovala účinky moringy spolu s listami amarantu (Amaranthustrikolor) na mieru zápalu a oxidačného stresu u žien v menopauze. S poznatkom, že hladiny cenných antioxidantov sú ovplyvnené počas postmenopauzálneho obdobia kvôli nedostatku "mladých" hormónov vrátane estrogénu, výskumníci chceli zistiť, či tieto super potraviny môžu pomôcť spomaliť účinky starnutia s použitím prírodných bylinných antioxidantov, ktoré prirodzene vyrovnávajú hormóny.

 

Deväťdesiat postmenopauzálnych žien vo veku 45-60 rokov bolo vybraných a rozdelených do troch skupín s rôznymi hladinami doplnkov. Úrovne antioxidačného stavu vrátane retinolu, kyseliny askorbovej, glutatiónperoxidázy, superoxiddismutázy a malondialdehydu sa analyzovali pred a po podaní spolu s hladinami glukózy v krvi a hladinou hemoglobínu nalačno. Výsledky ukázali, že moringa a amarant spôsobili významné zvýšenie antioxidácie spolu s výrazným poklesom markerov oxidačného stresu.

 

Bola tiež zistená lepšia kontrola glykémie nalačno a pozitívne zvýšenie hladiny hemoglobínu, čo viedlo výskumníkov k záveru, že tieto rastliny majú terapeutický potenciál pri prevencii komplikácií spôsobených starnutím a prirodzenými hormonálnymi zmenami.

 

Moringa tiež podporuje libido a podľa niektorých štúdií môže fungovať ako prírodná zložka na podporu počatia. Podľa niektorých štúdií pomáha posilniť imunitný systém počas tehotenstva a tiež zvýšiť produkciu materského mlieka / laktácie.

 

3. Pomáha zlepšiť trávenie


Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa moringa používa v starých medicínskych systémoch, ako je Ayurveda na prevenciu alebo liečbu žalúdočných vredov, ochorení pečene, poškodenia obličiek, infekcií hubami alebo kvasinkami (ako je kandida), tráviacich ťažkostí a infekcií.

 

Bežné používanie moringového oleja pomáha zlepšovať funkciu pečene, a preto detoxikuje telo od škodlivých látok, ako sú toxíny ťažkých kovov. Môže tiež pomôcť v boji proti obličkovým kameňom, infekciám močových ciest, zápche, zadržiavaniu tekutín / edému a hnačke.

 

4. Upravuje hladinu cukru v krvi, pomáha bojovať proti cukrovke.


Moringa obsahuje typ kyseliny nazývanej kyselina chlorogénová, ktorá pomáha kontrolovať hladiny cukru v krvi a umožňuje bunkám prijímať alebo uvoľňovať glukózu (cukor) podľa potreby. To dáva moringe prirodzené antidiabetické a hormóny vyvažujúce vlastnosti. Okrem chloregénovej kyseliny sú tiež zlúčeniny nazývané izotiokyanáty, prítomné v moringe spájané s prirodzenou ochranou proti cukrovke.

 

Štúdia, ktorá bola publikovaná v Medzinárodnom časopise Food Science Technology, zistila, že moringa má pozitívny vplyv na kontrolu hladiny glukózy v krvi a hladiny inzulínu u pacientov s cukrovkou, keď sa užíva ako súčasť diéty s vysokým obsahom sacharidov. Účinky troch rôznych rastlín (moringa, kari a momordika) boli testované pri konzumácii jedál obsahujúcich rôzne hladiny glukózy. Výsledky ukázali, že plazmatické odozvy na inzulín boli významne nižšie, keď boli tieto tri rastliny zahrnuté do jedálnička.

 

Samostatné štúdie, ktoré vykonal biotechnologický inštitút Univerzity Sadat City v Egypte, zistili, že antidiabetické účinky nízkych dávok prášku zo semien moringy (50 až 100 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti) pomáhajú zvyšovať antioxidáciu a produkciu enzýmov v pečeni, pankrease a obličkách.

 

Vysoké hladiny imunoglobulínu (IgA, IgG), krvného cukru nalačno a glykozylovaného hemoglobínu (HbA1c) - troch markerov pozorovaných u diabetikov - tiež klesali ako dôsledok podávania moringy. Výsledky zo štúdie ukázali, že celkovo sa u testovaných jedincov ktorým bola podávaná moringa, prejavilo ozdravenie obličiek a pankreasu a tiež došlo ku zníženým komplikáciám spôsobených diabetom.

 

5. Chráni a vyživuje pokožku


Moringa obsahuje prírodné antibakteriálne, antifungálne a antivírusové zlúčeniny, ktoré chránia pokožku pred rôznymi formami infekcií. Niektoré z bežných spôsobov využitia  zahŕňajú: prevencia plesne nôh, odstránenie pachu, znižovanie zápalu spojeného s akné, odbúranie ložisiek infekcie alebo abscesov, odstránenie lupín, boj proti ochoreniam ďasien (gingivitída) , popáleniny, vírusové bradavice a rany.

 

Moringový olej sa aplikuje priamo na pokožku ako vysušujúce, sťahujúce činidlo používané na ničenie baktérií, ale zároveň pri pravidelnom používaní pôsobí ako lubrikant a hydratuje pokožku obnovením prirodzenej bariéry proti vlhkosti. Je to bežná zložka používaná pri výrobe potravín a parfumov, pretože zabraňuje znehodnoteniu baktériami a má príjemnú vôňu a znižuje zápach.

 

6. Pomáha stabilizovať náladu a chráni zdravie mozgu


Ako potravina s vysokým obsahom bielkovín a bohatým zdrojom aminokyseliny tryptofánu má moringa priaznivé účinky vďaka neurotransmiterovým funkciám vrátane tých, ktoré produkujú hormón "dobrej nálady" serotonín. Moringa je tiež bohatá na antioxidanty a zlúčeniny, ktoré zlepšujú zdravie štítnej žľazy, čo je prospešné pre udržanie energie a boj proti únave, depresii, nízkemu libidu, výkyvom nálady a nespavosti.

 

Nutričné fakty o moringe


Moringa je jedinečná rastlina, pretože takmer všetky jej časti - listy, semená, kvety / struky, stonky a korene môžu byť použité ako zdroj výživy a pre jej ďalšie liečivé vlastnosti, ktoré bojujú proti uvoľňovaniu voľných radikálov.

Moringové listy sú plné živín, vrátane antioxidantov, bielkovín, vápnika, beta-karoténu, vitamínu C a draslíka. Pretože poskytuje koncentrovaný zdroj vitamínu A, moringa sa každoročne podáva tisíckam detí v krajinách tretieho sveta, ktoré trpia život ohrozujúcim deficitom vitamínu A, ktorý je spojený s poškodením imunitnej funkcie.

 

S mimoriadne vysokou nutričnou hodnotou sa moringa môže použiť na získanie dôležitých stopových minerálov, bielkovín a fenolov. Rastlina obsahuje zriedkavú a jedinečnú kombináciu fytonutrientov zabraňujúcich ochoreniam, vrátane látok ako: zeatin, quercetin, beta-sitosterol, kyselina kafoylchinónová a kaempferol - preukázateľne protizápalové látky so silnými liečivými účinkami. Početné štúdie ukázali, že tieto zlúčeniny chránia srdce, sú prírodnými cirkulačnými stimulantami a majú protinádorové, antiepileptické, protivredové, antispazmodické, antihypertenzívne a antidiabetické účinky.

 

Aby bolo možné využiť tieto vlastnosti, listy moringy sa vysušia a potom varia v horúcej vode ako čaj, pričom horúca voda uvoľňuje ich špeciálne chemické zlúčeniny - veľmi podobne sa vyrába napríklad zelený čaj. Sušené moringové listy sa tiež melú na prášok alebo sa získavajú silné extrakty z listov, z ktorých sa potom vyrábajú koncentrované kapsule.

Okrem cenných listov obsahujú struky stromu moringa semená, ktoré obsahujú liečivý olej. Olej zo semien moringy sa môže použiť na varenie alebo natrieť na povrch tela. Jeho používanie pomáha udržať vlhkosť pokožky, urýchľuje hojenie rán a upokojuje suchú alebo spálenú pokožku.

 

Ďalšie zaujímavé použitie semien je na čistenie vody. Nečistoty priľnú k semenám, a tie sa potom jednoducho odstránia,čím voda získa lepšiu kvalitu. Zdá sa, že sa na moringu viaže tiež soľ, čo je prospešné pri výrobe čerstvej vody. Niektoré štúdie preukázali, že 0,2 gramu mletej moringy môže premeniť jeden liter kontaminovanej vody na bezpečnú pitnú vodu vďaka koagulačným účinkom určitých zložiek v semenách, ktoré absorbujú baktérie a tým pridávajú čistenie vody do zoznamu výhod moringy.

 

História a využitie Moringy


Existuje najmenej tucet rozmanitých odrôd stromu moringy, ale najviac využívaným je moringa oleifera. Tento druh stromu moringa (rýchlo rastúca, vysoká, listová rastlina, ktorá produkuje kvety alebo struky) používajú zdravotníci po celom svete na boj proti symptómom podvýživy už niekoľko desaťročí. A predtým, než sa užívanie moringy overilo vo vedeckých štúdiách, používala sa už viac ako 4000 rokov v tradičných medicínskych praktikách, ako je napríklad medicína Ayurveda!

 

Pozoruhodnou charakteristikou stromu moringa je, že je schopný rastu aj na vyčerpaných alebo suchých pôdach, kde mnohé iné druhy prospešných rastlín alebo stromov nemôžu prežiť. To je dôvodom, prečo niektorí ľudia trpiaci podvýživou a žijúci v krajinách tretieho sveta, napríklad v Somálsku alebo Indii, profitovali z moringy v čase hladomoru.

Okrem poskytovania dôležitých živín sa moringa tiež využíva na obnovu úrodnej pôdy, pri úsilí o obnovu lesa, na filtráciu vody, na produkciu oleja, ktorý je prínosný pre pokožku, ako aj pri výrobe určitých liekov alebo doplnkov. Rastlina sa dá pestovať počas celého roka a ako postupuje vo svojom životnom cykle, pomáha obnovovať minerály a iné látky. Dokonca aj pri rozklade strom Moringa pomáha ľuďom tým, že uľahčuje pestovanie iných zdrojov jedla v oblastiach náročných na pestovanie s málo výživnou pôdou.

 

Ako využívať Moringu


Ako vám je už pravdepodobne jasné, moringa môže byť využitá mnohými rôznymi spôsobmi, vďaka čomu je možné využiť všetky jej prospešné účinky. Vzhľadom na dlhý čas potrebný na dopravu moringy z častí Afriky alebo Ázie, kde sa pestuje, sa v rozvinutom svete obvykle predáva vo forme prášku alebo kapsúl/tabliet, čo predlžuje jej skladovateľnosť.

Nejaká zaujímavá charakteristika moringy? Hovorí sa, že chutí ako zmes chrenu a špargle. Aj keď nemá práve najpríťažlivejšiu chuť, je to doplnok s jedným z najväčších obsahov životne dôležitých živín na svete, vďaka čomu jej nepríjemná chuť stojí za to.

 

V súčasnosti neexistuje žiadna odporúčaná alebo požadovaná dávka moringy, keďže ide len bylinný doplnok stravy. Z uvedených informácií  vyplýva, že existujú určité dôkazy o tom, že optimálna dávka pre ľudí je cca 29 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti.

 

Tu sú najčastejšie spôsoby, ako užívať moringu, aby ste z nej mali čo najviac úžitku:

 

Sušené listy alebo prášok z moringy: Je potrebných približne sedem kilogramov listov na jeden kilogram sušeného prášku. Listy sú považované za najliečivejšiu časť rastliny, obsahujú najviac antioxidantov a dostupných makroživín. Pokiaľ ide o koncentráciu fenolových zlúčenín, aminokyselín a prchavých olejov, zdá sa, že časti kmeňa a koreňa rastliny majú najmenej bioaktívne živiny v porovnaní s listami. Hľadajte sušené listy moringy vo forme kapsúl, prášku alebo čaju. Užívajte ich však radšej s jedlom, než na prázdny žalúdok.

 

Čaj z moringy: Tento čaj sa vyrába, podobne ako mnoho ďalších prospešných bylinných čajov, zo sušených listov ponorených do horúcej vody. Organické druhy čaju majú najvyšší obsah živín a pomaly sa sušia pri nízkych teplotách, čo v nich pomáha zachovávať zlúčeniny. Aby ste zachovali čo najviac živín, neprivádzajte čaj z moringy až do bodu varu, a pokiaľ je to možné, taktiež moringu nepoužívajte pri varení.

 

Semená moringy: Zdá sa, že moringové struky a kvety majú vysoký obsah fenolov spolu s proteínmi a mastnými kyselinami. Tieto časti rastliny sa využívajú na čistenie vody a pridávanie bielkovín do stravy s nízkym obsahom živín. Pridávajú sa do krémov, kapsúl a práškov. Nezrelé zelené struky rastliny sa často pripravujú na spôsoby ako zelená fazuľa. Semená vnútri strukov sa odstránia a pražia alebo sušia rovnako ako orechy, čím sa zachová ich sviežosť.

 

Olej z moringy: Olej zo semien moringy sa niekedy nazýva tiež Ben olej. Hľadajte ho v prírodných krémoch alebo pleťových vodách. Udržujte olej na chladnom, tmavom mieste za nízkych teplôta mimo slnka.