Pestrec mariánsky

Úvod Herbár Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je bylina s antioxidačnými a protizápalovými účinkami, ktorá sa používa na detoxikáciu tela a predovšetkým pečene. Pestrec mariánsky (latinský názov Silybum marianum) je rastlina rastúca hlavne v častiach sveta s teplým podnebím, ktorá je bežne využívaná vo forme extraktu alebo doplnku stravy vďaka svojim regeneračným účinkom.

 

Ako bylina, ktorá je považovaná za "pečeňovú, galaktóznu, tíšiacu a žlčopudnú" je pestrec mariánsky schopný podporovať funkcie trávenia tým, že napomáha tvorbe enzýmov, zvyšuje produkciu žlče a znižuje zápal.

 

Čo je pestrec mariánsky


pestrec


Pestrec mariánsky sa využíva už viac než 2000 rokov . Rastlina pochádza z oblasti Stredozemného mora a je členom rodu Asteraceae, ktorý zahŕňa aj iné rastliny ako slnečnice alebo sedmokrásky. Grécky lekár a botanik Dioscoridesako prvý opísal liečivé vlastnosti pestreca mariánskeho v roku 40 n.l.

 

Pozitívne účinky pestreca fungujú na báze odstraňovania toxínov z tela, pričom tieto toxíny môžu spôsobiť celý rad symptómov a chorôb - vrátane rakoviny, vysokého cholesterolu, cukrovky, obličkových kameňov, porúch žlčníka, negatívnych účinkov chemoterapie, užívania alkoholu, poškodenia kože a iné.

 

Ako antioxidant je pestrec rovnako silný ako ďalšie dôležité živiny akými sú vitamín E alebo vitamín C, ktoré pomáhajú bojovať proti uvoľňovaniu voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia, ktorý môže viesť k rozvoju chorôb. Špecificky obsahuje vysoké hladiny lipofilných extraktov zo semien rastliny, ktoré pôsobia ako bioflavanoidné antioxidanty a zvyšujú imunitu či spomaľujú oxidačný stres.

 

Aj keď pozitívnych účinkov má mnoho, pestrec mariánsky je najznámejší vďaka svojej schopnosti napomáhať funkciám pečene a detoxikovať ju. Pečeň neustále tvrdo pracuje na tom, aby nám pomohla chrániť sa pred toxínmi, ktoré sú v našom každodennom živote bežné, pôsobí ako filter a odstraňuje škodlivé látky z tela.

 

Ukazuje sa, že pestrec mariánsky dokáže znížiť alebo dokonca až zvrátiť poškodenie pečene spôsobené liekmi na predpis, antibiotikami, znečistením, ťažkými kovmi atď.

 

Semená a listy pestreca môžu byť konzumované buď vo forme piluliek, prášku, tinktúry, extraktu alebo čaju. Semená je možné konzumovať aj úplne surové, ale ľudia zvyčajne dávajú prednosť forme extraktu alebo drvenému.

 

TOP 7 BENEFITOV PESTRECA MARIÁNSKEHO


1. Detoxikácia pečene a zdravie


Pestrec mariánsky podporuje funkcie pečene a má silné detoxikačné účinky. Napomáha obnove pečeňových buniek, zatiaľ čo sú z tela odstraňované toxíny, ktoré pečeň spracováva. Pestrec mariánsky je tiež efektívny pri prirodzenom odbúravaní škodlivých účinkov konzumácie alkoholu, pesticídov v našich potravinách, ťažkých kovov v našej vode, škodlivých účinkov znečistenia ovzdušia, ktoré dýchame a dokonca aj jedov!

Pečeň je vlastne našim najväčším vnútorným orgánom a je zodpovedná za vykonávanie mnohých dôležitých detoxikačných funkcií. Stav krvi v celom našom tele závisí predovšetkým na zdraví pečene. Ako „čistič krvi“ musí pečeň prečisťovať krv každý deň, aby podporila funkciu takmer každého systému v našom tele.

 

Pečeň pomáha odstraňovať škodlivé látky z našej krvi, napomáha pri tvorbe hormónov, detoxikuje telo, uvoľňuje glukózu do krvného obehu kvôli udržiavaniu stálej energie a uvoľňuje žlč do tenkého čreva, čím napomáha absorbcii tukov z potravín.

 

Pestrec mariánsky bola schválený ako terapeutická liečba rôznych ochorení pečene vrátane stukovatenia pečene, poškodenia alkoholizmom, žltačky, psoriázy, hepatitídy a ďalších.

 

2. Pomáha chrániť pred rakovinou


Semená pestreca mariánskeho sú zdrojom antioxidačného flavonoidu nazývaného silymarín. Silymarín je spájaný so znižovaním rizika vzniku rakoviny prostredníctvom posilnenia imunitného systému, boja proti poškodeniu DNA a zvráteniu rastu rakovinových buniek.

 

V roku 2007, po preskúmaní mnohých štúdií zahŕňajúcich terapeutické liečby pomocou pestreca, výskumníci z Univerzity v Minnesote zistili, že: "Existujú silné predklinické dôkazy o hepatoprotektívnych a protikarcinogénnych účinkoch silymarínu vrátane inhibície rastu rakovinových buniek v ľudskej prostate, koži, prsníku a bunkách krčku".

 

Asi 50 až 70 percent silymarínových molekúl prítomných v pestreci je typom nazývaným silybín. Tento antioxidant stimuluje syntézu bielkovín a mení vonkajšiu vrstvu zdravých buniek, vďaka čomu ich chráni pred poškodením a mutáciou. Zabraňuje zadržiavaniu toxínov v tele; pomáha pri obnove buniek; a pôsobí proti škodlivým účinkom znečisťujúcich látok, chemikálií a ťažkých kovov, ktoré môžu spôsobiť "uvoľňovanie voľných radikálov. "

 

Silymarín pôsobí ako ochranca proti rakovine, pretože je "činidlom blokujúcim toxíny" a spomaľuje viazanie toxínov na receptory bunkovej membrány, uviedli vedci na katedre experimentálnej a klinickej medicíny Univerzity Magna Graecia.

 

3. Napomáha zníženiu vysokého cholesterolu


Americká Národná knižnica medicíny považuje pestrec za silne protizápalový, pestrec účinne odstraňuje zápal, ktorý je jednou z hlavných príčin ochorení srdca. Pestrec mariánsky podporuje zdravie srdca a pomáha znižovať hladiny cholesterolu znížením zápalu, čistením krvi a predchádzaním poškodeniu tepien kvôli oxidačnému stresu.

 

Hoci je ešte potrebný formálny výskum, predbežné štúdie ukazujú, že ak sa sylymarín používa v kombinácii s inými tradičnými metódami liečby, celkové hladiny cholesterolu, lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou (LDL alebo "zlý") a triglyceridov zlepšujú v porovnaní s hladinami pred začatím liečby pestrecom.

 

4. Môže napomáhať liečbe alebo úplne predísť cukrovke


Podľa Národného ústavu pre zdravie existuje presvedčivý výskum, ktorý ukazuje, že užívanie silymarínu, hlavnej účinnej látky nachádzajúcej sa v pestreci, spolu s bežnými spôsobmi liečby môže pomôcť kontrolovať príznaky cukrovky tým, že napomáha pri glykemickej regulácii. Pozitívny účinok antioxidantov, ktoré sa vyskytujú upestreca, bol zaznamenaný aj v experimentálnych a klinických štúdiách s cieľom napomôcť zníženiu hladiny cukru v krvi u pacientov rezistentných na inzulín.

 

V jednej štúdii z roku 2006, ktorú vykonalo oddelenie farmakológie na Ústave liečivých rastlín, sa zistilo, že keď sa diabetickému pacientovi podával silymarínový extrakt počas štyroch týždňov, jeho hladina glukózy v krvi pri meraní nalačno a hladina inzulínu sa výrazne zlepšili v porovnaní s pacientmi, ktorí dostávali iba placebo.

 

Pečeň je čiastočne zodpovedná aj za reguláciu hormónov, vrátane uvoľňovania inzulínu do krvného obehu. Inzulín je zodpovedný za reguláciu krvných hladín glukózy (cukru) v krvi, čo je obzvlášť dôležité pre pacientov s cukrovkou.

 

5. Pomáha predchádzať žlčovým kameňom


Pečeň je hlavným tráviacim orgánom, ktorý pomáha spracovávať živiny a toxíny vstupujúce do nášho tela prostredníctvom potravín, vody a ovzdušia. Pretože pečeň a ďalšie tráviace orgány - ako je žlčník, pankreas, črevá a obličky - úzko spolupracujú, pestrec je tiež schopný napomáhať prechádzaniu žlčovým a obličkovým kameňom.

 

Pozitívne účinky pestreca mariánskeho podporujú endokrinné a gastrointestinálne systémy tým, že okrem čistenia krvi napomáhajú pri tvorbe žlče a enzýmov. Pestrec mariánsky pomáha čistiť telo od metabolického odpadu, čím reguluje funkciu žlčníka, obličiek a sleziny.

 

6. Zlepšuje zdravie pokožky


Štúdie ukazujú, že fytochemikálie, ako tie, ktoré sa nachádzajú v silymaríne z pestreca, sú účinné pri spomaľovaní oxidačného stresu indukovaného UV svetlom pôsobiacim na pokožku. Pestrec mariánsky je považovaný za silný inhibítor oxidačného stresu vyvolaného UV žiarením, ktoré môže spôsobiť ochorenie kože ako je napríklad rakovina. Výskum tiež svedčí o tom, že aplikácia silymarínu na kožu znižuje jej poškodenie spôsobené ožarovaním u rakovinových pacientov.

 

Keď výskumníci z katedry dermatológie na univerzite Alabama Birmingham porovnali účinky silného pôsobenia UV svetla na pokožku myší, na myšiach, ktoré dostali extrakt z pestreca, bolo možné pozorovať oveľa menšie poškodenie kože než u myší, ktoré extrakt nedostali.

 

7. Účinky proti starnutiu


Keďže antioxidanty pestreca mariánskeho pomáhajú predchádzať uvoľňovaniu voľných radikálov v celom tele a odstraňujú znečisťujúce látky a odpad z krvi a tráviaceho traktu, môžu skutočne spomaľovať proces starnutia. To platí nielen o pokožke, ale aj o vnútorných orgánoch.

 

Pozitívne účinky pestreca mariánskeho môžu tiež znížiť riziko niektorých najčastejších a najzávažnejších porúch vyskytujúcich sa u dospelých v dôsledku starnutia, vrátane srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky, poškodenia obličiek a pečene, starnutia pokožky a problémov spojených so zrakom.

 

Ochranné vlastnosti pestreca sú skvelé na znižovanie viditeľných príznakov starnutia, takže konzumácia pestreca môže napomôcť prevencii rakoviny kože a poškodeniam kože, ako sú tmavé škvrny, vrásky, línie a zmena pigmentácie. Rovnako sú antioxidačné vlastnosti užitočné pre udržanie zdravia očí, kĺbov a svalov.

 

Pestrec mariánsky a glutatión


Silymarín, aktívna zložka nachádzajúca sa v pestreci, je antioxidant, ktorý dokáže chrániť pred nedostatkom glutatiónu, čo je "hlavný antioxidant" mimoriadne užitočný pri predchádzaní tvorbe chorôb. Glutatión sa prirodzene nachádza v ľudskom tele, ako aj v niektorých rastlinách, hubách a riasach.

 

Jeho najväčšou úlohou je napomáhať boju proti oxidačnému stresu, ktorý vedie k takým chorobám ako sú rakovina, cukrovka, srdcové choroby a neurodegeneratívne ochorenia. Môže tiež pomôcť zabrániť poškodeniu dôležitých bunkových zložiek spôsobeného reaktívnymi druhmi kyslíka, ako sú voľné radikály.

 

Jedným z najväčších prínosov pestreca je, že zadržiava glutatión. Moderná strava, znečistenie, toxíny, lieky, stres, trauma, starnutie, infekcie a ožarovanie, to všetko prispieva k oslabovaniu funkcii pečene a hladiny glutatiónu v tele. Pestrec pomáha zvyšovať hladiny glutatiónu pomocou zlepšovania funkcií pečene. Pestrec posilňuje bunky pečene, zabraňuje ich napadnutiu toxínmi a podporuje regeneráciu pečene a tvorbu glutatiónu.

 

Odporúčané dávkovanie


Nakoľko je pestrec mariánsky klasifikovaný ako doplnok stravy, nie ako liečivo, nepodlieha rovnakému dozoru a kontrole kvality od Úradu na kontrolu liečiv ako štandardné liečivá. Množstvo aktívnych zložiek sa môže značne líšiť v závislosti od rôznych použitých metód výroby a od značky. V súčasnosti je na trhu k dispozícii niekoľko rôznych zložení, s rôznym odporúčaným dávkovaním.

 

Dávkovanie nebolo doteraz štandardizované na národnej úrovni, ale pre väčšinu ľudí je najvhodnejšia dávka 20-300 miligramov silymarínu denne.

  • Ako dočasný spôsob detoxikácie tela je odporúčaný denný príjem silymarínu 150 miligramov, jeden až trikrát denne. Jedná sa o mierne zvýšenú dávku, ktorá môže pôsobiť ako prirodzený „detox“ pečene.
  • Pre dlhodobé použitie a podporu pečene užívajte 50 až 150 miligramov denne.

Vyberte si vysokokvalitný produkt, ktorý obsahuje aspoň 50 miligramov čistého extraktu z pestreca v jednej kapsuli, takže je možné upraviť si dávku v závislosti od vašich potrieb. Uistite sa, že ide o produkt s aspoň 80% silymarínu.

 

UPOZORNENIE NA KLAMSTVÁ SLOVENSKÝCH PREDAJCOV

 

Už nám viac nedá nereagovať na situáciu, čo sa deje na slovenskom trhu s pestrecom. Musíme sa pozastaviť nad krásnymi opismi účinkov pestreca na slovenských stránkach, z ktorých veľká časť nie je pravda. Čítali ste už o pestreci aj na stránke, ktorá ho nepredáva alebo neodporúča niektorého z predajcov alebo na zahraničnej stránke? Skúste to.


Príklad: Na takmer každej slovenskej stránke sa uvádza, že teplota nad 40 °C ničí silymarín. Podľa vedeckých (nie kvázi vedeckých slovenských) štúdií (napr. Oxfordská univerzita) sa najviac silymarínu z pestreca získava extrakciou pri teplote 125 °C (https://academic.oup.com/chromsci/article/53/2/366/307144), slovenský preklad  (kliknite TU). To znamená, že ak si doma zomeliete semená pestreca na kávovom mlynčeku, syilymarínu v ňom sa nič nestane. Silymarínu škodí dlhodobé vystavenie teplotám nad 40 °C (podľa odborných štúdií viac ako 50 min.), potom obsah silymarínu klesá.


Alebo: Krajina pôvodu vôbec nie je Španielsko (Kanárske ostrovy), ale ostrov Kréta (Grécko) (zdroj Wikipedia a iné neslovenské stránky). Z gréčtiny pochádza aj jeho pomenovanie (sillybon alebo silybos). Najkvalitnejší pestrec v Európe sa pestuje v Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Ukrajine a Rusku. Kvalitný pestrec sa tiež pestuje v krajinách východne od Európy (Blízky východ, Čína, Austrália) alebo v Južnej Amerike (Argentína).

 

Alebo: Obsah silymarínu je navyšší v čertvo nadrvenom pestreci. Tiež nie je ani zďaleka pravda... Obsah účinnej látky (silymarín) je jednoznačne najvyšší v kapsulách (až 80%). Nemusíte sa ich báť, nevyrábajú sa žiadnymi škodlivými, umelými procesmi za použitia chemikálií. Ide o extrakciu v metanole.

 

Obsah silymarínu:

  • Pestrec mariánsky extrakt (kapsule) až 80%
  • Pestrec mariánsky drvený/semená < 3%
  • Pestrec mariánsky olej < 1%

Alebo: pestrec sa nedrví tak ako si to väčšina z vás predstavuje (napr. veľký mažiar, plastové valce...). Semeno sa najskôr lisuje aby sa zbavilo oleja. Následne sa drví/melie na špeciálnych strojoch (podobných mlynčekom na orechy).